Tuesday, February 16, 2010

~cerita zaman kecik~


tgh duduk-duduk melayan karenah org-org di ym,
(maklumlah org hot bak kate herman)
tetibe aku teringat plak zaman kecik2 dulu.
oh kalau nak ingat memng best ar,
tapi lepas pk ,
oh jahilnye aku dulu. cais..

cerita ceriti aku hari ni adalah mengenang fasal aku waktu nak blajar cakap english..
ramai org kate wey wey, camne kau ley fasih cakap english,
padahal aku tak terer mane pon. haha sikit2 boley la bro cari makan kat tepi2 lorong gelap kat petaling street boley la mane tau dapat sorg dua mat salleh loaded ke en. haha ( ok gua da merepek)
baik,
aku dulu kecik2 diberi satu ganjaran yang sampai arini aku rase banyak menolong aku dalam hidup aku . aku dulu kecik2 masuk international school, so stakat pompan mat salleh dok usha-usha main kenyit mata tu no hal la bro. hahaha

soo amacam da masuk international school tapi nak bertutur english tu cais macam monyet nak belajar bahasa arab la
( kalau nak tau rupe monyet tgk dalam http://shafeqsads.blogspot.com)
org kata kelebihan bahasa ni datang dari kecik, tapi aku waktu kuar dari perut mak aku , aku bisu sementara ( ini fakta bukan auta) . da kena pukol pungkok pon tak bunyi, skali bile da pandai bunyi daaa, terus takley stop. tapi tu bukan point aku. bknlah maksud bile aku first time bunyi tu da kuar omputih . jauh sekali.. kalau nak tau dulu gua kecik, omputih tu pon gua tak reti nak cakap..

so cerita lara gua bermula dikala gua tgh summer break . family plan jalan2 gi bali kalau tak silap.
gua jalan2 main sana main sini. gua pon terjumpa seorg anak omputih nie.

oh gua da la takde member nak main, kalau nak main ngan kakak asik main masak2 jer en. so gua terus tegur dye.

"u.. name wat?"

erk, pandangan menganjing seketika dari beliau dan jawab.

"im william, nice to meet u?"

gua senyum bajet paham tapi tak paham pon.

"no ,i not meat, i melayu."

di pandang pelik lagi,

"well, wats ur name?"

"name i am ulya.. lets play water."

hahaha agak kebodohan gua disitu, haha tak reti nak cakap tapi bajet pandai. soo dye pon ikut gua lari2 pegi itu air. dye kate

"i dont have my trunk , how am i gonna swim?"

"ala, u just take off everything and spander.we go swim2 together."

haha gua ingatkan dye kate dye tak pakai baju renang skali, gua suruh la dye buka baju pakai spander.

"oh isit ok?"

"yes, all ok. no one see."

haha dye pon dengan tanpa segan silu terus buka semua baju dye skali dengan itu spander. hahaha . sebab gua cakap "and" . gua terkejut gak la. adoyai.. ape ke bodo sangat la ini mat salleh, mandi telanjang bogel. gua pon tanye,

"u ok?"

"yeay its great, come come, follow me."

follow? ikut atau tiru? haha aku ingat kan dye kate tiru. aku pon tgk cam best jer en, mandi telanjang bugel, so aku terus buka semua skali mandi-mandi. haha
(kami tak buat pape ek, mandi2 jer, main2 sambil sedikit kejutan budaya)


aku pon mandi la dengan dye tanpa seurat benang, lari kat pantai bagai pantai tu ayah kami yang punya. tiba2 ayahku yang tak memiliki pantai itu pon sergah

"wooi, masyallah hang dok bwat apa tu, dok telanjang bulat, dok main ngan omputih tak bagitaw org. dok tayang semua nak bagi kena gigit semut laut ka??"

erk. "semut laut"? (ayahku membuat hambar)

haha maka terpiatla telinga aku dan tertarik la aku masuk itu bilik chalet dan terrotan la aku di punggung ku yang tidak berdosa. oh sedih sungguh gua waktu tu, rase cam nak cari itu bdk dan siat2 kulitnya, cais, kau yang ajak aku bogel aku yang kena. patut nya ayah aku bagi sedas dua kat ang, baru ang tau rasanya. -.-"

haha tapi selepas kejadian tu, aku jadi brani nak cakap ngan mat salleh. aku jadi brani nak main hantam bahasa omputih. last2 aku dikecualikan dari kelas intensive bahasa, umoq aku 6 taun aku da bley public speaking dengan british accent ala ala org melayu sikit.. so kalau korg nak blaja cakap fluent english, tak kesah la english ke arab ke, french ke, spanish ke, chinese ke, ape2 bahasa skalipun la. hentam jer. mampos la org nak kate ape. tapi yang penting kalau diorg ajak mandi bogel, jangan ikut. nanti telinga kena piat. punggung kena tibai.

ps: dulu kecik2 boleyh la ade slang british tu, sejak balik malaysia slang semua da ilang. agaknye gua kena mandi bogel ngan mat salleh lagi kot. -.-"

till we meet again.. [-_-]
Op uLyA aQaMaH BiN Op HuSaMuDiN

14 comments:

fiqOo said...

hahhahaa.
serious klaka sangat2.

btw, masa kecik anda tinggal dimana?
:)

Op uLyA said...

haha tinggal di bandung indonesia..

:)

fashaz said...

haha..ulya2..lwk r..teringat lak zaman sekolah rendah dlu...ko kan terer gle english..siap lawan2 lg..haha

Little Miss Lily(: said...

ha ha ha.kelakar la sengal!

Op uLyA said...

to fashaz: ahahaha mane ade hebat la sikit2 jer..-.-"

to lily: mesti kau bayangkan aku bogel en en. haaa teruja ar tu

ex-ulya..hahaha said...

jgn puji die...
nanti hidung die kembang..
hahhaha

Op uLyA said...

hahaha.. sape kah ex gua itu?? hahaha

i'm not banana said...

esh, cite 18 sx nih, hak3

Maya Dealove said...

"...so kalau korg nak blaja cakap fluent english, tak kesah la english ke arab ke, french ke, spanish ke, chinese ke, ape2 bahasa skalipun la. hentam jer. mampos la org nak kate ape..."


p/s: yeah, that's the way! :)

sofia said...

hahaha...funny and cute =)
lol

sofia said...

hahaha...funny and cute =)
lol

sofia said...

hahaha...funny and cute =)
lol

sofia said...

hahaha...funny and cute =)
lol

A.M.A.L.I.N.A said...

haaahhaaa nice story to share!!!!!!!!
anda mmg pandai mgarang!!!!!!!!!huhuu