Friday, November 6, 2009

~Blessing in disguise~

Salam ahlan wasahlan wamarhaban bikum

blogger-emoticon.blogspot.com

mari kita renung pada maulud saya pada hari ini yang berbunyi

blessing in disguise
@
kebaikan di sebalik dugaan

manusia kerap kali berfikir secara terburu-buru dan kurang rasional dalam
menyelesaikan sesuatu masalah. tidak, itu bukanlah salah ibu bapa, pengaruh atau rakan
tetapi itulah lumrah kejadian manusia = makhluk yang paling lemah dan mudah melakukan
kesalahan, bak kata pepatah mat salleh : "to err is human"
namun dimanakah kesinambunganpepatah ini dengan maulud yang ingin saya bawa hari ini? kesinambungan itu terletak di atas tindakan manusia yang seringkali melatah pabila menghadapi musibah.

"eeeii.. bab* betol ar"

"nak mati agak nye dak tu"

"kenapa jadi camni kat aku, baik aku takpayah hidup"

"adeyh.. study study pon bukan pass exam , baik aku takpayah study."

"sampai hati u buat camni kat i, i cinta kan u , i tak boleh hidup tanpa u"

haaa... ini antara contoh-contoh latahan dan gelagat manusia yang bagi pandangan saya
sangat tidak elok. mungkin benar amat susah untuk kita mengelakkan diri dari situasi ini,
tapi itu tidak bererti yang "its the end of the world"

aku bagi korang semua satu contoh.. kadangkala sesuatu yang tidak dijangka
berlaku, mungkin bagi kita sesuatu yang tidak elok, boleh menjadi satu kebaikan atau hikmah kepada diri kita sendiri..

contoh yang senang adalah misalnya korg semua nak naik kapal terbang,
tiba-tiba korg nye kereta rosak , then pg la tahan teksi.. pnye la tunggu teksi, dalam 20
minit baru dapat.. bila korang sampai airport plane korg pon da berlepas. adoyai.. memang
tensyen abes ar.."shit ar, f**k ar, bangang ar, sial ar" .. semua keluar dari mulut.. hati plak
da membuak-buak.. adeyh.. maka korg pon terpaksa tunggu flight esok. malam tu korg
tengok berita kat tv3.... berita terkini and kat situ ade sorg reporter pompan hot gile ar nak
sampaikan berita.. tgk2 berita tu pasal plane yang terhempas somwere kat lautan mediterranean, dala tu korg check balik upe-upenya. tu la flight yang korg terlepas tadi tu.

haaaa.. betol tak contoh ni? cbe kalau korg board plane tu, silap-silap da jadi makanan ikan yu mediterannean da korg..so kita kena lihat setiap musibah itu pasti ade hikmah dan kebaikan
setiap ujian dan dugaan disampaikan dengan balasan pahala dan kenikmatan.


S0o0o0o0o
next time korang rase cam nak marah jer sebab ditimpa musibah tu , korang istighfar la banyak2. selawat and amik wudhuk.. sejuk sikit hati.. aku tak tau ayat ape yang dinyatakan dalam al-quran [ tapi aku tau la ade kan?? ] haha.. tapi yang aku tau memang benda nie ada. bawa la bersabar sebab sesungguhnya sabar itu sebahagian dari iman. hehe.

assalamualaikum


blogger-emoticon.blogspot.com

till we meet again.. [-_-]
Op uLyA aQaMaH BiN Op HuSaMuDiN



3 comments:

iffah said...

HAHA thats why i xlulus jpj xde lesen xboleh bwk keta kalau i dpt lesen i bawak kete nanti i kena langgar mati xsempat nak kawen.. hikhik =P

Op uLyA said...

haha.. mungkin jugak iffah..... tapi itu bukan penghalang untuk u lulus ok.. haha.. u kena lulus jugak... tapi tak payah bawak keta

ustaz aming said...

bpk r dowh.
trase ak...
jom p masjid ulya...