Friday, February 19, 2010


post kali ni khas bagi cik ifahafizha yang kini berada di tingkatan 5 di sekolah paya besar,
semoga allah cucuri rahmat keatas roh beliau.

hahahah.
ade ke patut,
dalam ramai2 bloggers dye jmpe,
dye mintak aku bagi nasihat sebab takde semangat nak baca buku.
adoyai..... gua pon malas la beb. haha

tapi takpe aku paham, kau nak dekat spm en,
satu badan ketar, rase cam nak tampar2 itu muka stiap kali baca sebab tak paham2,
kapla plak asik ingat kat muka buku, belog and main masak2 en en.
takpe relax . biase la tu, phenomena spm. semua org akan laluinya
so kalau da normal tu tak payah wat pape la???
haa, tu yang org slalu salah interpret, da kalau benda tu jadi kebiasaan kena la ubah kan.

ok di bawah nie adalah beberapa isu penting yang aku rase korg ( yang malas baca buku) patut ikuti bagi menjamin masa depan yang cemerlang, gemilang dan terbilang bak kata pak lah:

1.) buku itu merupakan nadi kepada pelajaran kalian, tanpa buku maka matilah pelajaran.
2.) buku juga sangat penting bagi mengisi masa kosong dan masa depan dengan lebih sempurna.
3.) buku tu juga bley buat main-main kalau takde member nak main-main sebab buku sentiasa ada untuk kamoo
4.) buku lah yang nak bagi kau extra mark waktu exam ( kalau kau bace)
5.) buku itu juga bley wat kapal terbang kertas bile da boring
6.0 kalau korg takpaham chegu cakap pe kat depan, lukis gmbar katun favourite korg, maybe nanti katun tu paham hehehehe

haha ok tu point-point yang agak mengarut, tapi logic en en . haha. camni la.
buku tu sememangnya penting especially those yang still studying,
and buku takde gambar ke, buku boring ke, buku tak best ke,

semua atas diri sendiri.

ok, nasihat yang tak elok nak bagi. tapi hakikat, korg kena betol2 focus, korg kena tahu setiap kesilapan, korg kena tahu ape yang patut korg buat, sedar diri tu, kalau da lemah kat bahagian nie attack abes2 , jangan sekali2 kau mengalah.

the flaws in life is decided upon ur decision and effort, make a good one, jangan bile da terhantuk baru nak mengadah.:)

i know i did this mistake, i didnt do my part in my life, i didnt read and i didnt make a good choice, serves me right for my own doing.

take this chance girl, ur still young, blaja lek lok...

i know this little piece of advice may not help a great part, probably it may not ebven help at all,
but trust me, try to gain ur confidence, go through tis ordeal first and then can only u succeed.
im well of this problem, i myself was at ur place, i my self did my mistakes, dont let my mistakes be going down to you.

"jika tak di redah ribut dan badai, manakan nampak sang pelangi indah"



ps: haha aku tau korg lain bace cam poyo gile mamat nie, layak ke dye bagi nasihat, aku tau aku tak layak, . sorry la kalau korg tak puas hati,
kalau tak puas hati, tulis belog sendiri la weyh, kalau nak attack aku kat blog korg pon tak kesah, aku tak bace nye post2 kutuk aku. hahahahahha :p



till we meet again.. [-_-]
Op uLyA aQaMaH BiN Op HuSaMuDiN

2 comments:

Little Miss Lily(: said...

fine lahh kau
masa aku spm takda pun kau nak tulis macam ni
fine lah kan
fine lahh
finnneee!

ha ha ha.

ifahafizha said...

ulyaaaaaaaaaaaaaaaaaa.........
tengkiu :)