Wednesday, November 25, 2009

~ pabila seniority itu tercabar ~


warning: sensitivity melampau. agak2 cepat marah tu takya bace ok..

SENIORITY..

Mengikut definisi seniority it means :
"a state where an individual is in a higher rank/position, age and experience."

yes i agree those who are here in jordan is way more senior than us
having gone through more than any of us 1st years here.
thus making most off you much more experience and elder than us.
CONGRATZ LA FOR THAT.

blogger-emoticon.blogspot.com

BUT....

how should a senior treat a junior is what is questioned here in my post today.
i do not understand how most seniors treat us as welcoming and warming as ever while
another group just treats us like a bunch of slaves to be asked around and pushed.
well to be honest actually WE DONT LIKE IT.
well to be more honest it not like a small group that does this to us, its a whole batch.

we dont mind if it comes to asking favours but do it in a proper way
not the:

"weyh, ko buat camni"
"weyh, angkat bag aku nie"
"nanti ko balik ko buat la ape yang ak suruh tu"
"weyh bangun ar, respek senior"

blogger-emoticon.blogspot.com
AGAK-AGAK AR..
PATIENCE KAMI PON ADE BATASAN OK

aku da puas la hidup kat RMC penuh ngan seniority,
whats makes u think that you have the right to opress my freedom now?
yang aku pelik tu.. ade jer senior yang bagus..

"erm. ulya, boley tak tolong angkat barang nie jap"
" boleh tak kalau aku nak suruh ko tolong aku siapkan benda nie?"
"ulya, tolong ek pegi tgk kat sana ada tak barang yang kita perlukan."

haaa.. kan lembut sikit hati org nak buat kejer.
nie tak nak mintak tolong tak berlapik langsung. mungkin korang rase batch ak nie ngade2 ke takde hak nak persoalkan ke. tapi aku kata tidak. kalo korg tak puas hati
cakap jerla kat aku. aku pint point satu persatu ketidak puasan hati aku pulak.

pastu boleh plak en, cakap.. ala. relak ar, macam kat rmc ar, kitorg pon dulu kena gak camtu. memang ar.. macam kat rmc, kat rmc aku penah rase lagi teruk pon
tapi persoalannye sekarang.. AKU SUKA TAK? KITORG SUKA TAK?
kalo korg kata korg pon dulu kena benda yang sama, KORANG SUKA TAK?
kalo tak suka , asal nak teruskan macam tu? asal nak kena ikut tradisi?
balas dendam mungkin?

blogger-emoticon.blogspot.com
weyh , seteruk2 aku kat rmc pon, ak naik form5 aku baik jer.
takla ak buat ape yang aku tak suka kat org lain.

kata kawan ku dari mesir,
" semua benda kat jordan nie, dari awal sampai akhir semua bagus lagi dari mesir, cme seniority jer takley blah"

haaa.. ak da cakap da kat sini best cume ade sesetengah senior tu la ak tak suke ok..
haha bukan aku, semua batch aku tapi just diorg tak mampu nak luahkan,
idk and idc

adoyai.. hehe.. sorry kepada semua kalau terasa, aku tengah panas waktu tulis niey,
tp tolong ar kepada semua yang baca nie amik iktibar,
jangan jadi camni waktu kita senior nanti..

tlg ar. penat dah aku hidup berseniority dulu tolong la ek.

p/s: minta maaf setinggi2 maaf kepada yang terasa tapi ni luahan hati 1st year yang hinablogger-emoticon.blogspot.com

till we meet again.. [-_-]
Op uLyA aQaMaH BiN Op HuSaMuDiN





19 comments:

1st year jordan said...

lps nie lg truk seniority...
tp x kesah lar...
name pun askar...
nie muke jambu2 nk seniority...

Musafir diri said...

korng tough sgt kot... tp ade kne mngene ke??? haha...

aku dulu xde pon kes2 seniority camni...

tapi 1 jela yg mungkin aku boleh nasihat... dulu kitorg dgn senior mmg kamceng... klo makan2 kat kafe or mat'am tu smeja...

jln2 jmpe senior kompem salam... sembang2... paling koman senyum... klo dulu tu dak2 upper ni jln2 ngan first year bese sgt la...

ni sume common sense... nmpak cam bese... tp impact besar beb... rapatkn jurang sr n jr...

blend in bai... blend in...

tips : tmpat paling terbaek nak sosial dgn senior kat masjid... sure diorg respek... habis smyg tu lepak dulu... jgn balik lg beb... pekene syai adni secawan dua... haha

one_munawwarah said...

ini mcm kes buli je... bukan seniority issue sgt pun.. kalau seniority tu, mcm dy nk kita respect dy something like that. tp kalau dah suruh wat kerj abagai hamba abdi bagai...mmg kira kena buli lah..

perhaps sometimes we should stand up against that.

and most important of all, break the chain, so it stops right away.

LuRveHaTeR said...

perghhh...contorversial nyer entri nih,ulya..huhu =p..

faiQ nabiL said...

to ulya..
I noe that sumtimes that u feel uneasy with seniority in this irbid..
tapi aku percaya nnt sbb seniority nilah akn buat korg rasa ingin bantu budak2 baru..
dan kenal senior and junior..
mula2 jer ko rasa cam sakit sket..
nnt sampai second sem ker..
sbb proses nk kenal org..
nnt ko jumpa ramai gler senior2 yg baik..hahaha
ko rasa ok jer..
tak der msalah pun ngan senior ke tak..
sbnrnya ramai jer yg tak kesah senior2 nih..cuma respect je lah anggap cam kawan2..
sbb ko dah mempercepatkan langkah utk aktiviti berpersatuan kan..
jadi mungkin ko akan rasa letih dgn suruhan2 yg ada..
but anyway tahniah sbb sanggup bntu persatuan..
jgn terlampau menjadi hamba persatuan sangt..
tolong tak per..tp jgn lah sampai sakitkan diri..
nnt ko akan paham bila da lama bekerja dalam persatuan di jordan nih..
have a nice feeling ye..
tak yah terasa pun ngan bnda2 camtuh..
anggap jer tu satu cara nk kenal korg :D

pasal mesir tuh..
at least becoz of this seniority
and ukhuwwah..we noe each other..
dan saling membantu klu susah..
salam eid.

Anonymous said...

Salam ulya...

i truly admire ur english.hehe..

pasal senioriti tu,
kitorang kat joden ni (i mean, da lame kat sini) tak penah terasa pun mende senioriti ni.

isu nye actually adalah availability. so mayb sebab tu 1st year byk yg diminta buat kerja.

takde isu tradisi or balas dendam. mende2 ni sume tak patut dicetuskan.

tak pernah terfikir pun nak suruh 1st year buat ape yg kitorang pernah buat dengan sebab kitorang da buat dulu or balas dendam smula. tu cam kat skola je.. kan?huhu...

mayb senior kerap compare taun ni ngan taun2 lepas. tp bukan dgn niat mcm kat atas td. rujukan je.huhu

boleh wat assumption. but kena tengok betul2. i suggest hang p mesir after mayb a year staying in jordan.then baru boleh compare. jgn kerana 2 mggu stay mesir, dah compare ngan jordan.

isu minta buat kerja. mayb senior silap cara penyampaiannye kot.

ape2 pun, u hve d courage to bring dis up. so mayb after ni, senior2 akan lebih berhati2 dlm mintak buat kerja.hehe..

wassalam...

Malyque (عبد الملك محمود مناف) said...

the people here are in denial; double standard exists no matter where you go...

no doubt, you've been well trained. you said it yourself: "aku penah rase lagi teruk"...so who are we to live up to those standards, right?

so that's why i'm quite surprised that you didn't expect this kinda crap...didn't whoever in wherever you're from tell you to always be prepared? except for the OBVIOUS that is...because that's just humiliating.

oh yeah, one more thing...there's no true "freedom" in life. if you desperately want it; die and make sure you make it to heaven...send me a postcard if you get there. o:) *halo*

P/S: double standard exists; but i find your version to be ABSOLUTELY RIDICULOUS and IMMATURE~ why.did.i.even.bother.wasting.my.time...cheers~!!

JaQ said...

Salam 3alayk...

Ak cuma tak pasti perkara ni berlaku ke tak.. ada ke yg suruh wat keje camtu? Yg ak dapat bygkan, situasi tu berlaku apbla senior tu tengah kelam-kabut.. nak cpat2kan siap something.. Normal ar beb? Kalo nnt masuk HO medic nnt lagi terok. Mmg cam hamba terus [kata most of the doctors].

Cuma, ak rasa, kalo ad je senior wat camtu, ckp la leklok.. saling tgur2 tu lagi better dari ckp blakang. tak pon, kalo ko rasa cam tak sesuai, ko cari senior yg ok, then ko suruh dia tolong gtaw.. bgtaw je senior2 cam aizat amiruddin ke, bahar ke? smua tu baek je... n aku stju ngan certain pedapat yg atas2 ni.. nak jmpe senior yg baik, gi masjd. Kalo nak jmpe yg lagi lagi lagi punye baek, jumpe yg pegi masjd masa subuh yg istiqomah. Cara nak cari mmber arab yg baek pon, ak suggest ko wat camni ar... Ok, sampai situ je.. minta maaf byk ek? ak tak reti nak ssn ayat.. huhu.. wallahu a3lam~

Mursyid said...

Salam

Hai Ulya! LOL

Relax brader. Aku rasa, ko
kena bersangka baik dgn orang,
aku rasa kalo ko bersangka baik,
mesti ko xrasa nak marah.

Misalannya kalo senior2 minta tolong
tapi cam kasar sket, ko anggap la,
dorg mcm nak cepat ke, terlupa ke,
jadi, hati ko tenang, x rasa nak marah.

amacam?

pasal bdk2 batch ko naik meluat dgn seniors tuh, aku x faham la Ulya. ke mmg ada senior2 treat korg mcm sampah ataw tengking2 korg? Kalaw ada mmg x patut la kot.

Okelah Ulya, sorry kalau aku treat ko mcm sampah :P

Op uLyA said...

haha. to all:

camni la.. actually yang nak mintak buat keje tu tak kesah sangat la.. tapi yang sampai kate weyh, bangun ar respek senior... la.

pastu ade yang kate, weyh..angkat beg aku nie... padahal dye tak wat pape pon..


camtu la cite dye....

JaQ said...

gile dasat kalo ada yg suruh bgn respect senior tu.. batch mana tu? sengal gile=.=

Anonymous said...

hai ulya!!!!

awak sihat? saya nk jadikan awak jambu saya, boleh? hihihi

hamba said...

hai~ sye nak reply kat jaq punye komen tu.

tak brapa nak adil utk cakap senior yg baik yg g masjid je.

of cos, baik la tu pegi masjid.tak nafikan.

yg g masjid memang lebih baik drpd yg tak g masjid

tp yg tak g masjid tu, tak baik ke? so takyah kawan ke? haha...

pike2 la ye..

JaQ said...

salam.. hai hamba ~ak nak reply balik~~

Ada ke ak kata takyah kawan yg tak pergi masjd? ade ke? ak just kasi suggestion.. antara cara mudah..ak TAK KUARKAN STATEMENT yg kata senior yg tak pergi masjd adalah tak baek...

ak just kata "nak jmpe senior yg baik, gi masjd. Kalo nak jmpe yg lagi lagi lagi punye baek, jumpe yg pegi masjd masa subuh yg istiqomah. "

kalo ko tenung balik, ada ke aku gunakan perkataan HANYA? senior yg baek HANYA di masjd? ada tak ak ckp camtu? haihh.. ilek ar bro..

Biasala bro, ape yg org paham tak semestinya sama ngan ape yg cuba disampaikan oleh penyampainya.. ada je kaedah gini dlm fiqh kan?

wallahu a3lam.. no hard feelings.. hahaha

p/s: ak reply balik ni untuk menjelaskan statement ak dan reply ape hamba ckp.. mungkin salah ak tak pandai buat ayat. tapi bagi ak, ayat tu dah cukup n takde ak kata sape2 jahat.

hamba said...

hai jaq~

aku cume nak bg ulya n sape2 yg bace ni paham komen kau.cam aku, aku paham gitu la.so kalau org lain?haha..

sori ye jaq. kire aku elaborate komen hang je la ye.hehe

yg keduanye,

jgn kerana baru duduk tak smpai beberapa bulan, dah buat assumption yg belum tentu benar lg.

cam kat atas tu, memg betul boleh buat assumption sndiri.

tp. kena la hati2. takut ade yg percaya, trus jadi fitnah. wah~ besar da ni.huhuhuh...

n nape aku gune word assumption? sebab aku tak pasti lg benda2 yg hang tulih dlm blog ni benar2 berlaku.

yg ketiganye,

korang sbnarnye sedar or tak, dek isu yg remeh, dah bawak isu senioriti dari sekolah korang dlu. sori. aku bukan nak ckp skolah korang tak bgus. aku respek sume yg survive dlm tu.haha..

ape aku maksudkan, korang terbawak isu senioriti tu kat sini.

n ape yg aku rase, korang terlalu sensitif.cuba kita takyah fikirkan word seniority tu. msti kita bleh sangka baik kan?

utk akhir kalam nye, aku rase isu senioriti ni tak patut disebut, sebab memang takde kat sini insya Allah.. kalau korang boleh fikir, hanya kerana isu kecil yg remeh ni, dek tak siasat betul2, kesian syabab2 kat irbid ni (xcept dr aizat amirudin n ustaz baha sebab jaq da mention name diorang kat atas) kena tempias or name buruk. ingt ye, bukan korang je dpat tempias, kitorang pun tempias jugak.

bukan sesama sendiri je, malah boleh sebabkan akhawat2 irbid ni pun salah sangka ngan syabab2 irbid. n lg besar lg, mende ni disebarkan ke mesir pulak.huhuhu..

ana asif kalau ade yg terasa hati. aku memang nak straight to d point je though stil ade belok2 gak.hoho~

~sayang irbid~

hamba said...
This comment has been removed by the author.
JaQ said...

haha...

bgus je ape ko wat.. tapi better blaja think positive.. sbrg brita yg dpt kena siasat... but not attacking their facts.. try to learn the truth before attempting any attack~

p/s: ak stju facts ko, hamba.. haha

roy said...

salam...
setiap perkara tu mesti ada baik buruknya....
ALLAH xkan bg dugaan kat seseorg hambanya melainkan DIA tahu bahawa hambanya boleh menangani beban tu...

kalo ko dah xtahan sgt ko pukul je...
tp kena sedia kena pukul balik ar...
hahahhaha
just kidding...

Op uLyA said...

haha, ko ar tlg pukol man.. haha