Thursday, December 10, 2009

~ khas bagi dak rmc ku ~

.::LIHAT DAN TELITI::.

MASIHKAH KORG INGAT LAGI BENDA NIE?
YANG KAT BAWAH NIE.
YANG DISARUNG DI TANGAN KITE MASING2?
KALO TAKDE TU MAYBE HILANG AR EN. HAHA


ok ar.. takpe takpe.. ape kate nie plak

ataupun ini?

_________________________________________

da sampai da msg yang aku cbe sampaikan?

kenapa dulu kite begitu? dan kenapa kini ade yang masih meneruskannya?
kenapa?

ego?
cemburu?
riak?
ujub?
tak cooperate?

kenapa?

kenapa ade yang bagaikan minyimpan dendam kepada pihak yang korg sendiri sakitkan.
yang patutnya mereka yang menyimpan dendam dengan korg?

wah, sedap nye cerita...

ulya tu dulu..

aku slalu hell dye.
dye takkan jadi pape kalo aku tak lead dye dulu.
dye tak kan perform kalo aku tak lanyak dye.

waaah.. best kan bercerita?
padahal pegang aku pon tak penah dulu. boley plak en cite cam tu..
nape ade yang ok jer?

salah ape kitorg kat korg?
ape yang korg tak puas ati sangat?
bukan la semua ok.. tapi sesetengah.
aku rase

KALO KORG TAK KENAL MAKA KORG TAK CINTA.

aku sendiri ade rakan yang sangat aku sayang dari golongan korg.
tapi aku belajar untuk kenal ngan dye dulu
baru aku kenal diri masing2. kalo masing2 tak kenal. mengapa perlu berkata2?

satu masa nanti kita akan saling memerlukan satu sama lain, saling bergantungan
dan perkara itu sudah pon berlaku di masa ini.

selalunya org yang berbicara lebih ini, adalah org yang tak pernah mengalami sebarang tali persahabatan dgn golongan lagi satu. walhal, tiada lagi dinding diantara kita selain titi perkenalan dan jambatan ukhwah yang perlu di naik tarafkan.

masing2 ade kelebihan sendiri. masing2 ade kekuatan sendiri. jangan la pandang rendah terhadap golongan satu lagi. jangan la kita jauhkan dan renggangkan persahabatan yang sepatutnya ade dan janganlah kita cuba menilai seseorang itu berdasarkan rupanya.


aku sendiri mengaku, yang aku juga ade dendam di dalam dadaku,
namun aku pendamkan, aku biarkan ia berlalu dengan masa. aku lihat pada keadaan sekarang,
aku lihat pada masa hadapan. aku lihat pada kebaikan semua org.

aku mengenali sesetengah golongan itu, malah aku sayang mereka sebagaimana aku
sayang golongan ku. tapi mengapa perlu mereka yang belum mengenali golongan ku, menjauhkan diri dari golonganku? menyimpan perasaan menyampah? atau
perassan "aku lagi hebat" ? atau "mereka itu sampah"?

jangan lah. satu hari nanti. kita pasti berjumpa. dan biarla perjumpaan kita itu, dengan senyum dan tawa mesra atau pelukan keakraban tiada nilainya. jangan la jadikan
pertemuakan kita satu hari nanti, pertemuan penuh cemuhan dan kutukan. serta tiada ukhwah yang boleh ditonjolkan.

once a PUTERA always a PUTERA.
no matter who we are, no matter what we do, no matter where we go.
we are under one name PUTERAS.

remember my comrades, the ring that is placed on our finger,
strengthens the bond between each other. if it is to hard to look at one's face, just think of the ring given to us as a memoir of our hardship in life during those days back at the
royal military college.

_______________________________________________________

aku tetap bersyukur walaubagaimanapun, ada yang masih matang dalam memikirkan perkara ini.
aku mengharapkan satu hari nanti ini,

dan ini,


dapat jadi seperti kami disini,


salahkah kami berkawan?

blogger-emoticon.blogspot.com

till we meet again.. [-_-]
Op uLyA aQaMaH BiN Op HuSaMuDiN



27 comments:

ustaz aming said...

ade lg ke golongan hebat 2???
bdk 2 naek 5th year ke??
ish3..
ak ngn rasol leklek je maen plok2 ats katil..
shrek leklek je cium pipi ak time nk brpisah..hahaha (ak yg cium shrek)
sadis leklek je kongsi towel ngn ak kt joden ni..(skang da beli bru)
hahaha

dulu dorng ni mne rapat ngn ak...
ntah2 knl pon x..

(smua aktiviti 2 bkn gay doe..kch syg antra sahabat.)

Anonymous said...

tambahan..
kongsi towel ngn baju jugak,
ngn sweater nike usa(ori).
dye punye tak ori.
buat yg terase.hee..

mslah batch, aku no komen

bende ni akn terus ada ulya,
tak taw la kalo ko mampu ubah..
tu laen cerita.
ikut sejarah,
BSS sampi skng bercerita tentang mereka.

pandai2 la bwk diri masing2.

onz said...

oh ulya...i support ur statement...lol
once a boyz, always a boys...lol...
all the boyz tat sponsored by MINDEF, they wil definately unite and have a strong between each other...other wont know about tat ...nw there is no any junior n senior...we r all BOYZ and fren....lol...

TIGA KAlI.....
GEMPUR PUTERA...
GEMPUR....PUTERA!!
GEMPUR....PUTERA!!
GEMPUR....PUTERA!!

anis sabrina said...

wah..mcm2 ae korg..
dh lah tuh kalu dyorg xsdr2 lg nk wt cmner.... :)

hanz FORTS!! said...

aku slalu hell dye.
dye takkan jadi pape kalo aku tak lead dye dulu.
dye tak kan perform kalo aku tak lanyak dye.

waaah.. best kan bercerita?
padahal pegang aku pon tak penah dulu. boley plak en cite cam tu..
nape ade yang ok jer?

hanz FORTS!! said...

hahahaha...pening perut aq dgr...
org x pegang ko sebab ko mat report + kuat collect cikgu...sape brni nk sentuh ko???ktorg nk berjya jdi op..pnat2 4 thun dduk situ..bukn cm ko yg dduk X SAMPAI 2 tahun...
lagi pown ko bru kne hell sikit dh cam org nk mati nie plak nk pukul...
klaka gk aku bce blog ko nie...

Op uLyA said...

haha.. aku mat report? bile weyh bile aku mat report?

haha.. ak lak en mat report.. ko nye key point pelik2 doh..

ko memang serious op paling teruk doh..

Op uLyA said...

hahah.... ko tau pe paaan? org kena tak claim bkn cam korg.. kalo ko tau cite aku yang sebenarnye baru ko tau la...ko tak kenal lagi dak dak aku. ko tak kenal lagi aku... ko tak sedar camne keadaan dulu.

hanz FORTS!!! said...

KALO KORG TAK KENAL MAKA KORG TAK CINTA.

aku sendiri ade rakan yang sangat aku sayang dari golongan korg.
tapi aku belajar untuk kenal ngan dye dulu
baru aku kenal diri masing2. kalo masing2 tak kenal. mengapa perlu berkata2?

satu masa nanti kita akan saling memerlukan satu sama lain, saling bergantungan
dan perkara itu sudah pon berlaku di masa ini.

----------------------------

bgi aq..farhaziq sorng yg phm n respect kt batch aq...aq tau coz dye phm camne batch aq kne dlu...
aq ulang balek!!farhaziq sorang!!
dlu (bulan 11 2008)
alifarhan ankt FUCK kt cecak..
x nyer juang aja...
aku rapt gak ar ngn budk2 batch korg nieh..tpi aq tgk sume same gk..maybe coz korg budk2 pndai kowt..
ko pnh tnye pendapt OPA psl intake form 4??
OPA sgt9 la manymph ngn keputusn tue...
coz kalo akedemik jeh wat for RMC???
baek msok skola laen...
ko x rase comandant yg meng"halal"kan raging kt RMC..
ko x pnh kn..paling truk kne dgn ben jeh...
ko x pnh mkn pelempang "harimau berantai"...

POP 2008...
truk..coz batch ko bru terhegeh-hegeh nk blaja kawat...
kne kutuk lgi...
slh sape??rexo!!
jgn nk mengku bdk boy kalo ko x pnh kene pkul...x pnh jilat railing..kne hell kt takraw court..dll..
aaa....nti ar smbung...cam dh byk sgt...
acctully byk agi aq nk tambah..
byk gler kowt...
cume aq ade gk keje nk wat...
until next time...

hanz FORTS!!! said...

keadaan dlu???????
hahaha...nie pening gk perut aq bace...
keaddan aq dlu ko tau x??
ape la sgt ko nk kne ngn si revo tueh???hahahha...
istilah ktorg time second year...(newboy perfect)

ko byng kn..ktorg dh 2nd year pown still jdi newboy....ade ko rase..
ko jdi newboy x sampai setahun nk kecoh...
nk kte dak2 ko dlu teruk??

Anonymous said...

bagi aku benda yg lepas2 tu tinggal arr...benda2 cmni xyah ungkit la...
maybe 4th year ada wat salah ngan 2nd yer..n 2nd yer pun maybe ada wat salah kt 4th yer...
for me, aku rasa 4th yer xpuas ati ngan 2nd yer coz diorg nk cm zaman diorg n pasal rank kt atas bahu.actually, dlm military benda 2 mmg sensitif..teramat sensitif.n bagi aku 2nd yer xpuas ati ngan 4th yer coz diorg dilayan cm bebdak.bkn cm umur 16 n 17 taun..tpi nk ckp openly, dua2 belah batch mesti ada wat salah...nak kata forts suma btul x gak n nak kata revo btul pn xgak...suma ada wat salah...tipu arr xda langsung...ciput2 pun mesti ada..biasa arr manusia kan...tp dlm military sebenarnya xpatut arr diorg samakan dari segi senioriti.benda ni mmg teramat sensitif.tgk arr dua batch ni time maktab dulu...kononye nk satukan tpi lg bengong ada arr...aku rasa if diorg xsamakn lg ok 2 batch ni.maybe awal n taun mmg x sehati sejiwa arr..kompem kene raging nye.tpi apa yg op2 dulu time intake cm batch kita ckp akhir taun time nk pop tetiba dua2 1 hat 1 jiwa lak...perasaan ni mmg plik bg diorg eventhough kene raging ngan senior tp last2 jd kwn baik.suma op yg aku jumpa diog ckp sama.so actually system maktab tu la da salah juga sebenarnya.aku xpaham cmner military officer nk tukar tradisi.time intake zaman apa ntah aku xingat la tpi nk bkn gebang arr.ada op yg senasib ngan batch kite gak.ada 2 intake.n komandan nk samakn rank gak sama cm batch kita.tpi batch senior anta suma suo pg jumpa komandan sendiri kt bilik dia n slow talk tunjuk protes.n akhirnya xjadi la samakn rank 2 batch ni...akhir taun mengikut kata op ni ok je 2 batch ni mcm aku cter kt atas.so jgn arr kte salahkn sapa2 dah.system maktab tu sendiri da xbtul.melayu ni mmg xpnh blaja kesilapan.ni pun maktab tukar intake f2 to intake f4.2 tahun mmg actlly xcukup utk kite build personality n memahami situasi 2 sendiri.aku pun paham sbab family aku sendiri byk terlibat dlm military.ada yg pg overseas jd diplomat, ada yg pg misi pengaman.so aku paham pun melalui diorg gak selain sendiri rasa kt rmc.bkan nk kata 2nd yer xbole excel.boleh.tpi probability dia kurang skit.rmc skrg pun bknnye perform sgt pun dlm sport.tgk arr junior taun lpas.kasi hell skit ada yg nangis.padahal da besar da kot.nk bwat intake f4 bole..tpi apa2 pun kene ckupkan 4 taun jgak baru suma individu bole paham situasi military ni cmner.so skrg ni xyah la kutuk sama kutuk.benda yg da lepas lepas la dia.skrg ni kita op.klaw kita x bersatu, macoba suma naik arr..nak ke kita kalah kt diorg?padahal setahu aku satu satunya skola yg ada royal kt msia rmc je.so we shud be da best.ops are always from da best among da best.stop fighting between each other.show da world who rocks da mother earth! truly from a OP which has a military and OP background.
[=

Anonymous said...

anis sabrina said...
wah..mcm2 ae korg..
dh lah tuh kalu dyorg xsdr2 lg nk wt cmner.... :)

spe ni?batch mne ko?

Anonymous said...

Anonymous said...
bagi aku benda yg lepas2 tu tinggal arr...benda2 cmni xyah ungkit la...
maybe 4th year ada wat salah ngan 2nd yer..n 2nd yer pun maybe ada wat salah kt 4th yer...
for me, aku rasa 4th yer xpuas ati ngan 2nd yer coz diorg nk cm zaman diorg n pasal rank kt atas bahu.actually, dlm military benda 2 mmg sensitif..teramat sensitif.n bagi aku 2nd yer xpuas ati ngan 4th yer coz diorg dilayan cm bebdak.bkn cm umur 16 n 17 taun..tpi nk ckp openly, dua2 belah batch mesti ada wat salah...nak kata forts suma btul x gak n nak kata revo btul pn xgak...suma ada wat salah...tipu arr xda langsung...ciput2 pun mesti ada..biasa arr manusia kan...tp dlm military sebenarnya xpatut arr diorg samakan dari segi senioriti.benda ni mmg teramat sensitif.tgk arr dua batch ni time maktab dulu...kononye nk satukan tpi lg bengong ada arr...aku rasa if diorg xsamakn lg ok 2 batch ni.maybe awal n taun mmg x sehati sejiwa arr..kompem kene raging nye.tpi apa yg op2 dulu time intake cm batch kita ckp akhir taun time nk pop tetiba dua2 1 hat 1 jiwa lak...perasaan ni mmg plik bg diorg eventhough kene raging ngan senior tp last2 jd kwn baik.suma op yg aku jumpa diog ckp sama.so actually system maktab tu la da salah juga sebenarnya.aku xpaham cmner military officer nk tukar tradisi.time intake zaman apa ntah aku xingat la tpi nk bkn gebang arr.ada op yg senasib ngan batch kite gak.ada 2 intake.n komandan nk samakn rank gak sama cm batch kita.tpi batch senior anta suma suo pg jumpa komandan sendiri kt bilik dia n slow talk tunjuk protes.n akhirnya xjadi la samakn rank 2 batch ni...akhir taun mengikut kata op ni ok je 2 batch ni mcm aku cter kt atas.so jgn arr kte salahkn sapa2 dah.system maktab tu sendiri da xbtul.melayu ni mmg xpnh blaja kesilapan.ni pun maktab tukar intake f2 to intake f4.2 tahun mmg actlly xcukup utk kite build personality n memahami situasi 2 sendiri.aku pun paham sbab family aku sendiri byk terlibat dlm military.ada yg pg overseas jd diplomat, ada yg pg misi pengaman.so aku paham pun melalui diorg gak selain sendiri rasa kt rmc.bkan nk kata 2nd yer xbole excel.boleh.tpi probability dia kurang skit.rmc skrg pun bknnye perform sgt pun dlm sport.tgk arr junior taun lpas.kasi hell skit ada yg nangis.padahal da besar da kot.nk bwat intake f4 bole..tpi apa2 pun kene ckupkan 4 taun jgak baru suma individu bole paham situasi military ni cmner.so skrg ni xyah la kutuk sama kutuk.benda yg da lepas lepas la dia.skrg ni kita op.klaw kita x bersatu, macoba suma naik arr..nak ke kita kalah kt diorg?padahal setahu aku satu satunya skola yg ada royal kt msia rmc je.so we shud be da best.ops are always from da best among da best.stop fighting between each other.show da world who rocks da mother earth! truly from a OP which has a military and OP background.
[=


well said..

Op uLyA said...

aku tak tau la aku da cbe smpai kan da kan? ikut ko la paan . thanx to anonymous.

cairo boy said...

walaweih..
once a putera,always be a putera
i loike dat.
nice entry btw.

observer said...

look into the bigger picture,
since when does "our ranks as human" really matter?

u don't die and tell God, "God, i'm an OP yang dah 4 tahun in RMC, please let me be in heaven". LOL.

what matters is your taqwa, and it is kinda not intellectual to argue on things like this.

SADIS said...

aku setuju ngn observer.

dak rmc nih kalo perang sal senoirity, hell, claiming..xde penghujung...

cuba buat entry,

once OP always a Muslim.
kompem, sume diam.

kita hebat bab2 tentera ni, leh hidup dah kalo tauk mana pun kat dunia ni.bygkan lah tengah military training pon bley tido??..
budak sekolah mana yg sampai thap tu?.

tp bila da besar2 masih nak bangga dengan itu semua, pyh cerita.rumah kata syuhhh, kubur kata mari..

takkan nak jadi op yg berbangga masuk neraka kot?.ha, masa ni sape kene HELL aku da tak kesah da, claim la byk2.

OP2 sekalian, hentikan semua ini. apa kita kena bukan untuk dibangga, untuk diaplikasi.

kalo 4 thn kita belajar mcm2, guna la yg kita belajar 4 thun tu untuk kebaikkan, kalo 2 thn pun sama.

dumbass!

OP Mafia said...

hmmmmmm....
its been almost one year we left..
n this isue tk habis2 lg dibincang???

i am from forts..
but i understand wat ulyas post is about...
and its the same thing i have in my mind.....

SIMPLE thing.....
we had issues,,we had rivalries,,my batch tk puas hati with 2nd years,,and vise versa......but now,,we are out of it,,and its time to thing of the futere lor..
ape lg nk di gduh2 lg.....
be friends lorr..
wats sooo hard.....

look,,both my batch n rexo now ,,some of the members,,,,Masih lg nk berdendam..
wtf man.......
what the hell for......

i didnt like it at first knowing the fact that rmc is taking f4 intake....
and i know problems will occur....
n yes,,(no offense to rexos),,the will not have enough exp......
will not know how to march well enough,,tk kn kne hell byk,,,.....but hei,,,whos fault is it?
theirs?

no...
its the administration fault.....
who both batches should be angry at is the admin that time...
not to each other......and plus,,about hell,,my oppinion,,kalau la time tuh rmc took in f2 nyer batch,,,it would be more worst..
conpom f5 tk kn dpt sentuh at ALL the f2s....
the regulations will be more tight,,who ever does it will be expelled,,n much more...
why?...same reason....administration.....
it happens because of a reason....
outsiders yg g ragging budak sampai mati...
then parents get soooooo worried,,and starts voicing out..
u go anywhere nowdays in school,,,mana schools nk allow raggin any more?
n plus,,i think,,and i am assuming ok,,,that mejar ben..
he ragged..
because of a reason.....hes aware that the seniors couldnt do it because of the admin.......
n theres nothing better to do then to actually rag everyone then....do it the legal way......
no i am not supporting him..
i hate that too...
but hei,,,think of it,,,thats actually wats left to be done.....


i am VERY sure,,,that those peps yg tgh still hangat bergaduh about this,,,if they change positions,,lets say the 4th year jd 2nd,,and the 2nd jd 4th,,,,,u think they will think the same?
no way...
due org nih will copy each others way of thinking and still will fight.........

so,,,please la boys,,,,grow up and be a MAN....
be a proud rmc boy,,,not just a small boy......
broden ur way of thinking n dont get stuck to ur past..
use the past as a guide for the future............
habis citer.....

why make life hard when it allows u to take it easy?..........

to all my batch,,some of u might agree to me,,,n some will say that i am putting u guys down.....
well,,that ur oppinion n i u respect mine,,i will respect urs......i am not supporting the 2nd years nor am i supporting the 4th year.............
im always neutrel on all sides......and i believe,,well,,there is somthing posted wrong in this blog,,the choices of words i guess,,,but he idea was great......

n hei,,ulya,,update lg ur blog..
i allow u to use me n cleo as and example....
in rmc as2 diferent batch,,but he still respects me as i do to him...
and outside as brothers.........
thats how it shoul be......

Anonymous said...

to all forts and rexo..

ini bukan masa untuk korank bergauh lagi..im a forts member and im proud with it..but the world outside wouldnt ask you which batch are u from. they will ask you which SCHOOL are you from?? did you get me??

kalau rase nak gaduh lagi pasal batch ni..pegi mintak masuk maktab balik. ko da kat luar skrang, so behave like a man. ak pun xdela rapat sgt dengan rexo tp ak mmg xde masalah yang boleh dibawa sampai luar. korang ni OP..sume ade cincin MAKTAB TENTERA DIRAJA. so,bernaung di bwah maktab tentera diraja. be matured..to HANZ FORTS..ak xtaw la ko PAAN SUO or PAAN HOTEL..ak xley bkak page ko...tapi ak rase patut la kita slow down bnda2 ni..moderator please inform us who is HANZ FORTS..I can't open his page..

regards..
OP FORTS

Anonymous said...

yeah its da admin fault...
u sokong me eh nick...
very good arr u...
but i support my reason not yours...
its seriously da admin fault...
plus not rmc je yg havin this trouble...its da whole military yg havin dis type of prob coz of civilian masuk campur with da military...even da commandos have dis prob..trust me.i know...
n ulya ur welcome...
once again from an op which has a military and OP background.

justanothercivilian said...

".its da whole military yg havin dis type of prob coz of civilian masuk campur with da military.."

hina sgt ke civilian???

wonder if the OP carves the two letters on their batu nisan. a serious, curious question.

Anonymous said...

i didnt mean dat civilian ni hina...sory if tersalah paham...just dat cilivian shudnt masuk campur with military stuff...
they dont understand fully bout da military situation.so civilians shud stay out of military punye hal for da sake of da country itself...
truly, op which has a military and OP background

Anonymous said...

yeah that is hanz hotel for sure...hanz suo wouldnt do dat...i knw him very well...
paan, stay cool babe...im forts too but dont take it personally and cm bebdk...

khairul farhan said...

hahahahaha..
bnyak nye anonymous..
lenkali letak la nama..senang skikit..

okay2..benda ni ak rasa xpayah nak ungkit2 da..benda da lepas..ak rasa aku pun xde la masalah sgt dengan batch 2nd year..kalau x,ak xkan ajak diorank g buka pose umah ak..
*ulya terkecuali sebab die mmg problem xpnah dtg umah ak..

pada ak benda ni da habis da...kita bukan dalam rmc lagi nak gado2..be matured..next january kita da 19 da..boleh jadi bapak orang, tapi still gaduh pasal benda ni..betol cakap OP FORTS(anonymous), kita bawah maktab tentera diraja, bukan FORTS or REXO..tenang eh..

khairul farhan said...

silap information

*bukan buka puasa

lunch actually

Syed Danial said...

salah sape?
ape korg rase?
admin? batch? cikgu?
rata2 drpd aku baca kat sini byk salahkan admin.betol ke?
aku raselah, admin membuat kerja diorg.buat keje diorg sendiri tu salah ke? mungkin decision yg diorg buat tu tak menepati kehendak org, tp salahkah itu?
sekarang sume kembali kpd diri sendiri.ikot lah korg nak pikir mcm mana.korg rasa superior ke inferior ke.muhasabah diri balik, tgk apa masing2 buat salah :)
salam

Anonymous said...

to syed danial
go back and do ur homework about rmc intakes and its causes and effects of rmc performance itself....pnah msuk newspaper a few time in NST. from normal reports to opinions.one of da most interesting article was in the year 2007. its about rmc starting to go down since 1970s due to not following the merit system written by a former teacher who teaches in rmc itself..
not saying that the students itself doesnt do any mistakes but most all the blame has to put on the admins coz at the end of the day, they are da ones who shud make it work no matter how.and also military traditions regardless of religion. i love my school. i really do..so plz read those articles for u to understand wut really happened.thanks.
truly from a OP which has a military and OP background.