Saturday, February 13, 2010

~kemanakah ku menghilang bab 2 muka surat 78~

blogger-emoticon.blogspot.com
aaaaah!!! mimpi ngeri aku datang lagi
tido jer ingat main panas2 sampai kulitku hitam, (dulu gua putih ok)
hahaha
asal la aku. pnye la pelik. asik asik mimpi main tengah panas,
mimpi da terlentang da kat tepi pantai laut jernih tepi pyramid,
pastu ade lak muke2 monyet-monyet datang senyum kat aku.
ooh.. aku bangun basuh muke,
tgk cermin, nasib baik muka aku taknampak macam monyet
blogger-emoticon.blogspot.com
(bkn macam sadis ngan berd)
aku duduk, tgk luar tingkap, aku pikir.
asal la aku dok mimpi pelik-pelik sangat nie?
ape la, tido tak basuh kaki tangan kot ( memang betol pon umah takde air)
hahaha
aku pon buka la laptop,
tgk2 facebook..

awangku zulhilmi, man noor, haseo hafiz, muhammad arif, saiful azreen, muhammad rasul, alifarhan alimudin, amir aja, mohd abu mohd, muhammad qarafi, aimatnuddin husairi hussain, nazrin safuan, farhan raduan and syiham rosli, tagged you in a photo with 7 other friends.
tag gambar? gambar pe? tangan aku yang gatal nie pon, tekan ar kat butang open in new tab tu.
aku terkejut, aku ingatkan aku masih bermimpi, aku suruh berd tampar aku (tapi dye tak layan)
uh!!! maksudnye memang benar la aku bermain dalam panas?? TIDAAAAAAAK!!
blogger-emoticon.blogspot.com
_____________________________________________________________
*cerita diatas adalah rekaan semata-mata tidak ada kena mengena antara yang hidup atau yang mati, yang coma tu maybe, sebab tak tahan panas en . hahaha
_______________________________________________ _________________
salam sahabat, seperti dijanjikan, dalam post kedua aku nie aku nak cite serba sikit tentang trip gi mesir, kitorg jalan tak abes pon katanya ade beberapa sebab:
1.)sebab nak datang lagi
2.) sebab tak tahan panas
3.) sebab takde ustaz nak bawakan sebab maklong qus da curi ustaz kitorg
4.) sebab member kitorg exam, bley bawak yang dekat2 jer.
tak tau la yang mana satu sebab betol. tapi yang penting kitorg t etap ber
seronok ar. haha
___________________________________________________________________

1st day sampai menaiki royal jordan yang begitu selesa dengan harga tiket 214 dinar two ways (harga sebenar darab 5 bagi ringgit dan 8 bagi mesir)

2nd day para doktor cairo sangat busy sebab exam, maka kami biarkan dulu, balik exam pergi makan kat yamani then terus shopping di city star mall, kata nye mall
terbesar di africa, ye ke?
bangga abes ar tu? haha tapi bile di pikir balik bak kata aimat
"yerla, kat mana lagi ade mall kat africa?"
ni la gambar city star yang dikatakan gile besar tu.. aicais.. haha,tapi seriously best ar jejalan ngan dak dak tu..

pas shopping dan membazir duit, membeli barang2 yang tak perlu tapi mahu, diorg bawak kitorg jejalan kat sungai nil, ala ala ayat-ayat cinta gitu, biarlah sungai nil menjadi saksi kasih sayang kita haha.. then kitorg naik cruise layar kat sungai nil tu. memula ada
gak pk jahat nak naik yang ade gelek gelek, tapi alhamdulillah masih
terjaga rupanya daku ini hehe.

sungai nil pada waktu malam sangat cantik, kelihatan juga menara mesir, tonggak kebanggan rakyat negara itu.

ni hotel four seasons, bukan tempat kami tido haha

gua sangat respek la lu org, walaupun baru lepas exam anat, dan akan dilanda biochem lagi, entum sekalian setia melayan telatah kami yang kurang baik ini thanx , yien, mat, pene.


3rd day diorg bawak pegi ke pyramid , sphinx, azhar park, and last skali kola'h salahuddin di cairo. org kata kalau pegi mesir tak pegi tempat2 nie macam tak s ah la, so kitorg priorities la dulu.


ni namenye pyramid ade 5 bucu, 5 permukaan, 4 permukaan segi 3 satu permukaan segi 4
(setengah negara panggil iluminati ~harap2 diorg tak paham melayu~)
kalau korg perasaan dye pnye tepi-tepi tak rata kan, dikatan salahuddin amik batu kat situ nak bina kola'h beliau


yang nie juga pyramid tapi selepas dipanjat oleh manusia-manusia hensem, sampai mat salleh tu pon nak bergambar skali

tempat nie nama dye panorama, tempat nak amik gambar pelik-pelik macam diorg nie:



lepas jejalan kat pyramid kitorg gi sphinx plak. sphinx nie dikatakan penjaga firaun dulu. tapi biase la pelik-pelik jer kepercayaan. kitorg tgk jer. sebab smart haha.

macam agak pelik en , macam mana diorg bayangkan manusia badan singa la, ade ke benda camtu? wallahualam. tapi as long as im concern memang takde ar.

lepas dari pyramid ngan sphinx, kitorg sempat la pegi kola'ah salahuddin al-ayubbi. tempat yang dikatakan dibina dari batu-batu pyramid. kola'ah ni dikenali sebagai citidel oleh masyarakat barat, dan mereka mengatakan yang bahawa ini lah kubu yang terbesar pernah di bina salahuddin.

seperti yang korg lihat seni bina kubu nie lebeyh kepada kejuruteraan turkey, ini kerana jurutera kola'ah ini adalah jurutera yang sama yang membina masjid biru di turkey. design kubah nye direka khas supaya boleh memantulkan bunyi bak kata org putih echo. maka masjid ni tak perlu pa system, jimat letrik jimat modal. haha


yang nie plak muzium ketenteraan mereka yang juga berada di kola'ah, sebagai pemegang biasiswa mindef kitorg terpaksa masuk gak nak jaga standard ar konon. haha

da abes penat kat kola'ah nie kitorg teruskan dengan melawat azhar park, satu-satunye tempat hijau di cairo. haha memang tak dinafikan ar memang tempat dye cantik terasa seketika seperti berada di malaysia hahaha.

bile tengok lagi skali macam ada ala-ala taman bunga titiwangsa en en haha

malam tu kitorg singgah kat sabeq ( tak tau ejaan camne) , wat pe? ahhaa makan makanan melayu beb, punye lama da tak rase, skali makan memang sodap woo. dengan sambal blacan dengan ikan masak masam manis pergh , da la murah plak tu cais.... memang bertuah ar korg dapat makan makanan macam nie..
malam itu sahaja dah naik 1 kilo.. urgh, nasib baik ana tak duduk kat mesir. haha


5th day, malam tu kitorg berbarbeque, sambil meraikan doktor cairo habes exam, haha sodap memang sodap ditambah dengan kehadiran kawan-kawan jadi lagi sedap. rindu tgk telatah masing-masing. malam tu memang terubat la kerinduan di intec dahulu..:)

haha amacam best tak?? ngan telatah aimat, loghat ayien, hambar pali, perangai amir fik , semua skali ar. memang u guys truely light up my days in cairo la hahaha

6th day tu baru kitorg bertolak ke alex. aku memang seronok gila ar. aku memang rindu gile kat dak dak alex nie.. bkn senang nak jmpe diorg. haha so kitorg tempah tremco yang agak cantik rupenya. btolak dalam kul 5 ( yang plan initial pukul 1) sampai dalam kul 8. smpai2 jer org lain semua nak turun. si paan raduan plak sebok kejar tremco balik. haha rupenya beliau tinggal wallet dalam tremco, nasib baik GENEH jer....

sampai-sampai dak alex jemput, peluk sikit, cium sikit, haha than terus bawak gi main paintball. agak letih tapi taknak cakap, sebab masa tak banyak ngan mereka so lets just maximise the timing kan..
lepas beberapa das head shot budak jordan bantai budak mesir, kitorg pegi la makan (lagi satu angan2 )

haaa sini ar diorg bawak makan, konon nye mahal ar.. eleh ,.. GENEH JER PON..:p

7th day kitorg gi kola'ah salahuddin yang kat alex plak. nie macam taman bunga jer pon. agak kecewa tapi teman2 punye pasal.. jadi seronok gile vavi ar. hehehe


kitorg stay situ sampai magrib ar senang cite menghayati sunset, jalan pegang tangan (bkn ngan pompan ek, jaga ikhtilat tu) sambil sembang2 mengenang nasib.memang agak sayu la tapi bermakna.

7th day kitorg pegi matrouh plak kononnye, pantai paling mantap kat mesir haha.. kena akui ar agak mantap tapi.. perjalanan tu la.. jauh nak mampus. hahaha. 5 jam pergi 5 jam balik mandi 15 minit sebab?? sejuk?? bkn bkn . saje malas mandi . *sambil mengigil* hahaha


the 8th day was like a relaxing day for us, everyone just stayed home,i in the other hand had a little walk with herman, i got to see the village side of alexandria, i rode the tram, had ana mushi pasta , ruz bi laban and asir farawlah . i also strolled along the wet market, man was i eager to see the seafoods there, we never get that sight in jordan. haha jelousy a little bit by bit strike my little envious heart haha. actually, aku kalau jalan-jalan aku tak mengharap pon nak makan kedai mahal-mahal ke ape ke, aku lebeyh suka macam nie explore their culture, ape yang diorg ade, kitorg takde, kalau asik makan kat restoran mahal jer macam diorg bawak kitorg haha sampai bile la nak rase macam mane diorg hidup. so aku jejalan pagi tu sedikit sebanyak banyak adalah mencapai objective aku . thanx ar man sebab bawak aku jejalan pagi tu. haha.

the 9th day was our final day, we all said our goodbyes. i was sad in one way, but happy in one way coz in the end of the day, i had managed to meet all that matters to me, thank you aimat, ayien, paan,afnan, munir, afiq, all the cairo dudes for welcoming us from the start till the moment we took off. and a special thanx to my brothers of mindef, ketam, herman, alifarhan, awangku, rasul, bokhari, qarafi, shrek, amir kimi and offcourse paru.. im already missing you guys.. memang sayang gile ar kat korg. sorry menyusahkan and thanx for the friendship and brother hood.

ni la gambar mereka yang menjadi sebab utama hijrah kami ke mesir, entum semua memang terbaek ar, sayang kalian sekalian.


pas balik jordan bajet sempat ar en nak main salji tapi sampai kat airport tu naik teksi aku pon sembang la ngan pakcik tu
________________________________________________________________
aku: lausamah ya mualim fil ajloun fi thalaj wala khalas.
pakcik: ya salam, enta mautakhir, insyallah mumkin enta wasolleh konle imbarih, thalaj tenzel nisbah kabir fil ajloun wa hun amman.
aku: ya salam. haha maalish insyallah sanah bukhro. insyallah..
________________________________________________________________

sedeyh kan demi jumpa member sampai tak termain salji kitorg haha. takpe takpe. yang penting tu persahabatan lagi pon setiap tahun turun kan. jordan kan sejuk.. hahahah

kalau korg nak gak tgk gmbar org main salji nah , gambar member kitorg tgh berseronok dengan kesejukan sementara kitorg bergembira dengan kepanasan.


nama: amir
ketinggian:176 cm,
berat: 70 kg
status: in a relationship
lokasi:ajloun jordan.
facebook: amm err

till we meet again.. [-_-]
Op uLyA aQaMaH BiN Op HuSaMuDiN



9 comments:

AWANGKU said...

thanks ulya n all jordanian yg dtg mesir...korg mmg best:)

sayaBerd said...

bodoh ape ko pi pomot si lan 2.

gambar satu bermuka monyet pon ade serta.

terbaek lah kamu..

sofia said...

best la....
lagi2 with those yg kita rapat....

"cherish da moment we have before it fades"

:) said...

kata naek train pg alex..
naek tremco je pong..
hoho.

mesir beskan?
MESIR terBAEKK! :)

Op uLyA said...

to awang : haha agak ar.. best ar korg..:)

to berd: haha.. tolong kawan dol. kalau tak sampai mati tak jmpe pasangan.

to sofia; exactly wat i mean.. even though we mised the snow, we gained something much more memorable, friendship

to aimy: hahahah balik naik train ar.

W M Najib said...

lupe diri
ish3
:P

Op uLyA said...

haha bkn lupe diri terlagho sikit. haha insyallah skejap jer..:P

LuRveHaTeR said...
This comment has been removed by the author.
LuRveHaTeR said...

kejam laa kau..y on earth nme i sedaptuh jugek yg kau highlight??!!*daku x prlukan publisti murahan bgitu..*ceewaahhh*haha..

*btw..ktorg x cilok ustaz korg yer..tlg sket..korg yg lmbt..spe suruh??ehehh =p

*rndu msir kowtt..siyes..mkn kat sne heaven giler..haha =D