Monday, May 10, 2010

~si mulut manis~



cerita aku nie cerita tentang seorg yang sangat relaks,
berfikiran tenang,
bijak mengambil peluang,
dan bijak mencari jalan bagi mendapatkan ape yang dia nak.

_______________________________________________________________

dulu kecik2 orang slalu cakap yang aku nie budak baik
dengar cakap
tak melawan
dan point paling besar MULUT MANIS .

aku tau da ramai da tersengih2 jeles ngan aku en?

persoalannye skrang, mana aku belaja kecik2 da pandai susun kata nak pikat hati mak bapak smpai tokey mini market rahmat selalu bagi nano-nano free?

cite dye stat macam nie
aku ngan kakak aku umo tak jauh beza,
2 tahun je dye lebih tua.
so dulu zaman kecik aku memang banyak la pengalaman dengan dye

dulu awal bulan mesti mak pak aku pegi shopping barang2 dapur,
selalunya memang diorg pegi carrefour la..
aku kalau pegi situ,
seperti biase ar
usha bahagian coklat-coklat ,
bila mak aku sampai aku cakap,

"mak, nak!"

"no!"

simple je dye jawap
aku tarik muka kejap, pastu ikut mak aku cari sabun mesin basuh,
smbil dok ikut mak aku tu
aku buat la muka kesian sikit
ala ala budak yang baru lepas kena marah kan,
bajet innocent looking la.

lalu kat bahagian koko krunch,
aku senyum ,

"mak, nak!"

"no!"

senang jer en dye jawap.
sakit ati aku
dalam hati tak sabar nie nak amik mainan dalam kotak koko krunch tu.

"but maaa... koko crunch is finished!"

"ade lagi honey star tu..."

"ala... i dont like honey stars"

"no!"

terdiam sambil ikut lagi tepi kain dye dok pegang hand bag,
aku tak akan berehat smpai la aku tak dapat ape yang aku nak
aku nak koko krunch gak!

sambil dok jalan tu aku pikirkan cara
macam mane aku nak dapatkan koko crunch tu!
huh!

pikir pnye pikir,
haaaa aku dapat idea!:D

"sis, where are you?"
aku cari cari kakak aku.

"what?"
kakaku balas sambil belek belek patung barbie yang dye bawak tu.

"you know, they have this cool set of dinosaurs in koko krunch"

"so??"

"please . i want it please please"

"why should i ?, i hate koko crunch"

"well erm, than i'll help u to get curly wurlies "
(its my sisters favourite chocolate)

"oh really? deal!"

"deal"

aku senyum bangga
yes kakak aku da jadi umpan
gerenti dapat la!

soo kitorg pon pegi la dekat mak aku,

"mak , akak nak koko crunch boleyh?"

"la.. nie lagi sorg, kan ade honey stars tu.."

"erm, takde, akak da lama tak makan koko krunch teringin"
(ewah ewah, pandai en dye mengayat, kalau ade buku nota da lama da aku tulis tips)

"erm yerla. pegi la amik tu, tapi nanti you finish up your honey stars first"

"ok ma"

senang jer akak aku dapat.
memang aku tak puas ati la..

pastu aku pun cakap,
"maa , erm, nak curly wurly dua, satu kak nana, satu ulya boleyh?"

"kan da beli koko krunch , tadi kata nak koko krunch, satu satu da la"

"ala, tu kak nana pnye, ulya nak curly wurly plak"

"share la nanti...da da, tak payah ngade2 jom balik"


kakak aku da buat muka tak puas ati

"u better get me the curly wurly, or not i'll put back the koko krunch instead"

erk.. ugut sial!..
macam mane nie? aku nak koko krunch,
tapi kalau nak koko krunch , kena dapatkan curly wurly tuk kakak aku
nanti kalau tak, dosa tak tepati janji -.-"

aku waktu tu memang mental la wa ckap sama lu,
memang da desperate abes
tak tau nak buat ape da
da ketandusan idea.. haha

so ape aku buat?
aku ikut lumrah alam,
kalau mintak elok tak nak kerja sama kita bagi hardcore punye..

aku dengan muka masam
duduk depan rak coklat tu
hentak-hentak kaki.

"nak curly wurly, nak curly wurly, nak jugak, nak jugak, nak jugak ,
nak nak nak nak nak nak nak!!!!!!!!"

mak aku pandang aku,
pastu jeling dengan mata nye yang paling tajam,

"buat prangai, jaga nanti mak cerita kat bapak"

memang nasib aku tak baik,
ayah aku da de da kat depan mak aku.
erk..

"awatnya?" tanye ayahku dengan mata merah menyala

"ni ha , anak u nie, buat prangai nie, dok mogok nak curly wurly nie, dari tadi tak abeh abeh, i da bagi koko krunch pon tak mau gak"

ayah aku pon piat telinga aku, bawak aku kluaq..
dari jauh aku nampak kakak aku buat "good good" kat aku.
memang panas la wa cakap sama lu..

bile balik tu , ha aku kena masyallah pnye sakit.
tak main da rotan rotan, hanger hanger,
main "curly wurly" tali pinggang dye jer.
sakit tak?
meh la kalau nak rasa aku bagi sedas kat korg, baru tau.

lepas lepas tu,
terus aku jdi fobia
tersemat didalam hati taknak buat perangai
taknak lawan cakap mak bapak
and sejak dari tu aku mula rangka plan jahat aku yang paling cemerlang
dan masih boleh digunakan lagi sampai hari ni muahahaha

lepas lepas tu
kalau aku nak coklat ke, mainan ke, koko crunch ke aku cakap

"bapak.. lain kali kalau bapak ade duit boleh tak ulya nak koko crunch tu?"

sweet kan ayat nie? [>.<]

____________________________________________________________

ni la curly wurly yang menyebabkan aku kena rotan:

sungguhpun rasamu sedap, namun kesan dipunggungku lagi sedap.

memang pastu aku boycott terus benda alah nie haish..

________________________________________________

ps: kalau anak korg guna alasan "bile ade duit" tu, aku mintak maap la, dye terbaca blog aku la kot hahahaha...




till we meet again.. [-_-]
Op uLyA aQaMaH BiN Op HuSaMuDiN

13 comments:

-hazen said...

aku senanya tak nak komen ni.

tapi babi doh kau.

keji gila. patut la aku selalu kena aya 'manis' kau.

iffahifufuifattyacids said...

fuyooo garang nya bapak hang! takut siot!

btw sedap ke curly wurly tu? macam sedap je.. ulya kalau ada duit beli la kan.. teringin nii :)

Berd said...

aku tak pernah tahu curly wurlu ni. owh. aku tahu. coklat anak-anak orang berada.

kehkehkeh

azam farhan said...

kita dok malaysia je berd~ haha

ira said...

hua2..teringin nk tengok live ko kene pukul 2!!cm bez je klu dpt bersorak gembire tym 2..hahaha

Op uLyA said...

to hazen : eleh padahal kau yang slalu mengayat aku suruh beli zinger en en .

to iffah : sedap sedap.. tapi tak jumpe la kat sini ngan kat mesia..

to berd and azam: eleh yang korg dok makan aritu ape?

to mira: eleh.. kau ske en member kau sakit en en.

one_munawwarah said...

weyh kreatif betul ayat tuh.
i used to buat taktik keji jugak dulu2. mwahahahah

Anonymous said...

abg ulya, 6t da ade duet blikan indah banglo sebijik ferrari sebuah boleh?
*pndangn menggoda menusuk kalbu*
wink ^_-

Op uLyA said...

to kak one: hahaha ceh.. tgk org pon da tau. kan dye mintak kek sponge bob. hahahahhahahaha

to anon: an utterly annoying anonymous comment..-.-"

haha said...

sponge bob -.-"

ketipkuku said...
This comment has been removed by the author.
ketipkuku said...

kahkahkah.


ko mmg "born to be" mat kolek r.


memang.

W M Najib said...

kaki kolekkK!