Monday, April 18, 2011

RE: budakdentist, ~Chapter 135: kami ja la yang jahat.~

POST INI ADALAH RESPONSE KEPADA BUDAKDENTIST (KLIK DISINI)


niat bukan nak naikkan diri, niat cuma nak meluahkan isi hati , niat juga bagi mengingati.

__________________________________________________________________________

“A proud man is always looking down on things and people; and, of course, as long as you're looking down, you can't see something that's above you."


i dont know the issue,
but i choose not to know for the time being,
it may trigger a spark in me,
which no one would like.

but i guess, more or less, i do know whats going on.

you see ,
stereotypes was, is and always will be a problem.

once you see someone different, once you see someone irregular or weird,
we tend to make decision and assumptions.

i understand, the first impression is what counts,
but what happened to dont judge a book by its cover?

ni la masalah orang kita, tak kira la, kat tanah air ke, kat overseas ke.
kita suka perlekehkan orang, berdasarkan apa yang kita nampak.

tapi adakah apa yang kita nampak tu, cukup nak buat satu konklusi dalam menyatakan bagaimana peribadi seseorang? atau dalam isu ni, peribadi batch.

aku pun turut kecewa. ye lah, aku tahu, budak batch 1991 seluruh dunia tahu, budak-budak kita nie memang pelik sikit. macam2 ragam, macam-macam karenah. tapi kepelikan kita ni la yang buat kita semua jadi Unique.

ramai orang pandang rendah dekat batch kita, yela, macam "budakdentist" cakap. kita kan nakal sikit, takde la siqoh mana.
tapi yang buat tanggapan tu, dah kenal dengan betol ke budak batch kami?

beri masa, beri peluang, tak suka, tegur, cakap.

kami bukannya rebelious sangat sampai taknak dengar nasihat, tak nak amik pendapat.

apa yang kami buat selama ni, especially dekat jordan ni, nak menjaga hati orang ramai. kami cuba, nak jaga hati, cuba nak puaskan hati semua. tapi yang hati kami? ada orang penah nak jaga?

just because we are different, doesnt mean we are THAT bad.

nak cakap pasal stereotype? nak cakap pasal kesesuaian? haaaa, meh sini aku cerita sikit, cerita yang penah aku lalui.

kalau korang rasa, susah nak sesuai kan diri dengan batch yang 'nakal' sikit,
macam mana plak orang yang nakal sikit ni nak sesuaikan diri dengan environment yang serba serbi berlainan dengan cara perwatakan dan persekitaran yang berbeza dari zaman persekolahan? tak ke susah juga?

aku tunjuk contoh,

aku dari MTD. MAKTAB TENTERA DIRAJA. memang pelik sikit environment kat sana, kasar, tegas. kadang-kadang dalam alam tentera ni, mencarut pon dah jadi perkara norma. cara percakapan, hah, memang ganas betol la.. memang lain dari sekolah lain.

waktu kitorg dapat tau , maktab nak buka peluang ke timur tengah semua takut. takut kenapa? takut laa sebab nak dok di kalangan orang-orang alim, orang-orang siqoh. kitorg ni layak ke? boleh ke?

dulu, kalau ada member KISAS ke, SMAP ke yang pelik pelik, mesti keluar ayat,

"alaaa biasa la, budak skolah agama, tertutup"

ayat ni ayat biasa semua orang guna. mungkin korang tidak, sebab majoriti sekolah agama, tapi kalau tanya budak yang tak sekolah agama, hah , ayat ni norma percakapan orang .

dulu, rasa enggan, rasa malas nak terima kenyataan yang environment "biah islamiah " ni akan mula meresap dalam diri.

TAPI, walaupun masa sekejap di INTEC, kami cuba memahami, kami cuma mengikuti dan akhirnya kami suka dan boleh menyesuaikan diri.

aku ingat lagi, ada sorang lecturer INTEC cakap.

"hah, ni la masalah MEP (middle east program), jumud! naive tak mahu langsung nak flexible kan diri."

kenapa dia cakap macam tu? sebab dye tak paham, dye tak tahu bagaimana pemikiran budak-budak tu. takda la semua benda tu jumud. ada kebaikannya ada kelebihannya, dan kita akan tahu kalau kita cuba nak memahami diorg dan tak buat spekulasi.

aku terus diri dan balas,

"sir, niat bukan nak kurang hajar. tapi sebelum sir cakap apa-apa, sir kena kenal dulu dengan diorang, sir ingat mudah bagi saya nak memahami? susah! tapi lepas kenal saya cinta, kerana mereka tu setiap masing-masing ada kelebihannya.

dah lepas tu aku plak kena label mulut puaka.

jadi macam mana? kita tak suka orang buat stereotype kat kita, jadi kita jangan bagi stereotype kat orang lain.

"TAK KENAL MAKA TAK CINTA" ada sebab kenapa orang tua-tua bagi peribahasa.

aku cadangkan tolak tepi tanggapan negatif, beri peluang kepada batch kami.
cara pemikiran masing-masing berbeza, kalau agak-agak terbabas dari landasan, tarik kami nasihat, beri resolusi.
beri peluang kepada batch kami untuk tunjukkan kreadibiliti, tak semestinya perangai kurang elok, tak boleh nak bawak pucuk pimpinan. kita perlukan transisi, untuk belajar memahami .

ini baru sikit macam ni, macam mana korang nak hadapi tahun2 akan mendatang yang aku pasti, ada lagi orang seperti kami. mesti pada akhirnya korang pasti perlukan pertolongan dan pandangan dari mereka-mereka yang berpengalaman.

aku pelik, despite kata-kata keburukan kami,
last-last nak buat program pon , mesti ada panggil diantara kumpulan kami.

serious budak-budak ni ok je, cuma korang belajar memahami.
aku sangat terharu, dengan sesetengah peribadi mereka.

waktu maarad, smpai 2 malam tak tido hanya nak tolong dan memastikan maarad thaqafi tahun nie berjaya. ada yang tlg buat prop, ada yang tolong bakar satay, ada yang tolong buat kuah kacang, ada yang tolong pikirkan persembahan.

itu pun waktu program ada orang cakap,

"pekatnye! macam ni kuah kacang?!" tak kecik hati ke orang yang buat malam tu beria-ia.

itu baru contoh satu program, yang lain?

mungkin secara direct korang taknampak bantuan orang, tapi dari blakang tabir sapa yang tahu..

ye la, kalau movie pon, kameraman tak dapat kredit mana, pelakon yang stakat hapal script je yang masuk muka depan akhbar.

aku yakin kalau beri peluang juga, budak-budak ni mampu buat yang terbaik, hanya kengkangan dan stereotype sahaja yang buat orang takde hati nak menolong.
setahu aku, dari kalian lah aku belajar nak ber hussnuzon, tapi kenapa nasihat yang korang beri, korang tak buat?

ntahlah, mungkin biasa la tu , norma kehidupan. macam-macam orang nak cakap.

tapi aku merayu sangat. sangat sangat merayu.

1.Cuba untuk kenal kami.
2.Letakkan diri pada keadaan kami.
3.Bersangka baiklah dengan kami.
4.Beri peluang pada kami.

itu sahaja, nanti cakap lebih, orang terasa.

We don't try to be candy coated. We don't try to walk on eggshells. We are what We are. Love us or hate us, its your choice.

again i quote:

"ada 1001 cara nak bersangka baik , kita kena pilih 1 je"


wallahualam.

10 comments:

Cidak said...

peh.

bangga ana jadi jiran enta.


majulah imarah mindef untuk permai!!

Abd Hakiim said...

welahhhhhhhhhhhhhhh

Anonymous said...

wah.. terharu lah ulya.

Anonymous said...

born to lead..jangan biar orang tindas kita..remember our tradition..the times when we were 'hell',bukan la untuk saje2,tu semua untuk buat kita stand strong kat walau mana2 pun kita 'dibuang'..
good ulya :-)

Danial Razali said...

jangan riso Ulya, ana xpenah pun pk negatif bahkan sentiase je faham situasi2 kawan2 ni.. ana pun dari sekolah budak nakal yg dah berjaye menghasilkan gengster2 saban tahun. cume bile masuk sekolah imtiaz suasana lain sikit..

xpe ulya.. kalau ade pape problem nak dikongsi ana ready je..hehe =)

fred said...

salam..

hahah.. memula la kita nk letak komen kan post org... xpe la. letak komenan pon satu perkongsian jugak. yer dak~

anyway.. komenan yang diletakkan ini perlu dibaca dengan nada2 yang betul supaya nanti xde salah faham atau cepat nak menghukum...

well.. satu nye,. xya kot nk ngaja dak2 cnie cara tul berhusnu zon.. ape dalam bahasa melayu nye.. bersangka baik. sbb mereka dalam rahim2 ibu n baka2 yang persis malaikat. xpon dtgnya dri salasilah wali2 bumi tuhan...

usaha baik ngan cara merayu2 tuk dikenali tu bknlah satu yang baik... sbb diorg xkan mau kenalnye la kalo set2 yang lain acuan mereka.. mane la nk dekat2 ngan org2 yang xsecahaya mereka..

ditambah la pulak ngan 'snakes'.. maklumlaaa. memasing nk tunjukkan keikhlasan n keihsanan dalam berteman. sedangkan ibarat bayang2 yang nampak dik mata. dipegang hareeeemmm!!!

soal balik tabir tuh... perkara wajib bagi mereka.. hnya maukan pujian melambung2... usaha belakang menjadi asbab pujian. langsung mereka tidak endahkan...

mngkin setahun 2 baru disini kot. kalo sejuta kali post camni pon. haruzzzz lah akan ade set2 feeling konon mereka itu simpati memberi respon. walhal.. propah jer..

apa2 pon.. jdi diri sendiri dimana jua anda berada. tuhan xpernah cipta makhluk itu sia2... baik diludah dihina manusia... yang penting kebaikan tangan yang berusaha. pahala dtangnya dri DIA...

wallahua3lam...
---------------------------------

best post nih. sbb dpt la jugekz tgok set2 munafik dtg bertandang.. hahaha. kelakar pon ader gakz~

all da best..
study smart ulya..

shark_boyz92 said...

nama pon melayu ulya.

Anonymous said...

stereotype.sigh.

tak kenal maka tak cinta.aku setuju!

like this post!



-bukanbudaksekolahagama92-

Anonymous said...

bg aku, semua org layak dihargai sebab bak kata kau, semua org unique..

M. said...

since zaman sekolah budak 1991 sentiasa ada pe'el nya dan akan ada isu.

semoga orang2 di sana kekal sabar.


jika yang baik itu belum dilihat, insyaAllah dengan sabar, Allah ada banyak cara untuk singkap yang the good sides of you guys.

Tawakal.